Excursies

Acht tot tien maal per jaar worden excursies georganiseerd naar fotografisch belangwekkende natuurgebieden.

Doelen van deze excursies zijn:

  • het versterken van de onderlinge band
  • het uitwisselen van ideeën over het hoe en wat van het maken en bewerken van beelden
  • het leren kennen van fotografisch gezien mooie plekjes

Het is de bedoeling dat in de loop van een jaar alle facetten van de natuurfotografie -landschap, vogels, zoogdieren, macrofotografie (insecten, zoals ook libelles en vlinders), bloemen en planten, paddenstoelen enz. aan bod komen.

Planning Excursies 2019

DatumOnderwerpBestemming
13 juliMacro: libelles enz.Doosje
24 augustusHeidebloeiPosbank of Lemelerberg
21 septemberBronstNP De Hoge Veluwe
12 oktoberPaddenstoelenSallandse Heuvelrug, Nijverdal
16 novemberHerfstlandschapBeekbergerwoud, Apeldoorn
14 decemberLandschapLandgoed Eerde

Voorgaande Excursies 2019

DatumOnderwerpBestemming
12 januariWinterlandschapReestdal/De Wheem

De Reest, ook wel de ‘Grootvorstin van Drenthe’s stromen’ genoemd, is de 35 kilometer lange grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. Traag stromend en slingerend voert de Reest haar water van Drogteropslagen bij Dedemsvaart naar Meppel. Het Reestdal heeft een geheel eigen karakter en is niet echt te vergelijken met de andere beekdalen in Overijssel en Drenthe. In feite rijgt de Reest landgoederen, heideterreinen, bossen, beekdalgraslanden en sfeervolle boerderijen, als parels aan een ketting, aaneen. De zuidzijde van het beekdal wordt beheerd door “Het Overijssels Landschap”; de noordzijde door “Stichting het Drentse Landschap”.Kenmerkend voor een beekdal is het voorkomen van water. Veel water in de winter en minder water in de zomer. Je mag dus verwachten dat beekdalen in ons land nat, zompig en op veel plaatsen onbegaanbaar zijn. Dat is dus niet zo. Vrijwel alle beekdalen moeten hard knokken voor hun bestaan, het klinkt wat paradoxaal, maar vrijwel alle Nederlandse beekdallandschappen hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Grootste probleem: gebrek aan water. Te lage grondwaterstanden, te snelle afvoer van regenwater, te weinig aanvoer van kwelwater zijn een paar voorbeelden van milieufactoren die beekdalen de das om doen.

Tijdens de voorexcursie was het niet echt winters. Maar we genoten van het natte landschap. Tijdens onze tocht langs blauwgrasland, door bos en langs het water van de Reest werden we begeleid door de fijne stemmen van winterkoningen en enkele soorten mezen en vinken. Ze deden onze gedachten aan sneeuw, ijzel en ijs verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat een mooi landschap is dit!
De prachtige licht- tot diepgroene kleur van mossen tegen oude bomen en restanten van paddestoelen maakten dat ook ons macrohart sneller ging kloppen!
Het zou natuurlijk geweldig zijn wanneer we tijdens de excursie door een verstild sneeuw- en ijslandschap gaan, en de winterexcursie dus echt een winterexcursie zal zijn. Maar wij als excursiecommissie zijn meer dan tevreden wanneer we landschap aantreffen zoals tijdens de voorexcursie.


DatumOnderwerpBestemming
9 februariEuropese ZoogdierenTopwildpark

Het wildpark Anholter Schweiz is een dierenpark, met ongeveer 50 diersoorten in een natuurlijke omgeving en 6 km wandelpaden. Het is een park met meer dan honderd jaar geschiedenis. Het is een plek om tot rust te komen en gewoon te genieten van de schoonheid van de natuur. Neem de tijd om de natuur en zijn inheemse dieren, zoogdieren en vogels, te ontdekken en fotograferen! Op het park is een restaurant aanwezig.

Op de volgende websites kun je lezen wat er zoal te zien is en hoe de dieren in biotopen zijn gerangschikt.

http://www.anholter-schweiz.de/nl/

http://www.anholter-baerenwald.de/

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:45 van de parkeerplaats: Pferdehorsterstrasse 1 46419 Isselburg: Pas om 09:45 omdat het park in de winterperiode niet vóór 10:00 uur open gaat voor bezoekers.
De entreeprijs is € 7,00; bestaat onze groep uit minstens 15 personen, dan wordt de entreeprijs € 6,50 p.p.
Als je een karretje voor je materiaal hebt dan is het zinnig dat mee te nemen.

Deze aankondiging komt veel vroeger dan je gewend bent omdat we van verschillende mensen hebben gehoord dat ze graag samen willen rijden. Vanaf Zwolle is het 116 km en volgens “Google Maps” rijd je er 1 uur en 16 minuten over.
Het is de bedoeling dat je bij opgave aangeeft of je samen rijden op prijs stelt. Als excursiecommissie zullen we dan proberen mensen aan elkaar te koppelen. Je kunt natuurlijk ook zelf met iemand afspreken!


DatumOnderwerpBestemming
30 maartStinseplantenDe Colckhof, Den Alerdinck

Algemeen:
Landgoed Colckhof dateert uit 1300. Het neoklassieke landhuis is gebouwd in 1840. Colckhof vormt een landschappelijke eenheid met de nabijgelegen buitenplaatsen Den Alerdinck en De Gunne. Het is bezit van Natuurmonumenten. Tijdens de excursie kun je de romantiek ervaren van Engelse tuinen met slingerlanen, waterpartijen en doorkijkjes op omliggende landerijen. Het geroffel op de achtergrond is van de grote bonte specht.

Natuurwaarde:
Op de Colckhof broeden bijna zestig soorten vogels waaronder de holenduif, boomklever en kauw. In de heggen en lanen broeden zangvogels zoals nachtegaal, wielewaal, fitis, geelgors en gekraagde roodstaart. In het voorjaar zorgen ze voor een prachtig buitenconcert. Ook bloeien dan lelietje-van-dalen, wilde hyacint, longkruid, maagdenpalm, narcis en, iets eerder, het sneeuwklokje. In het najaar heeft het bos prachtige herfstkleuren en groeien overal paddenstoelen. In elk seizoen is het hier inspirerend en ontspannen wandelen.
Om de natuur te versterken voert Natuurmonumenten onderhoud en herstelwerkzaamheden uit. De Colckhof heeft een ingrijpende opknapbeurt gehad. Vijvers, grachten en sloten zijn schoongemaakt, het grondwaterpeil is verhoogd en de waterkwaliteit hersteld. Er leven nu weer volop kikkers en watersalamanders.
Uit bovenstaande kun je opmaken dat hier, behalve planten ook mooie landschapselementen te fotograferen zijn.

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de afslag van de Zuthemerweg naar de Alerdinckweg, Laag Zuthem (vanaf Laag Zuthem links, vanaf Heino rechts van de Zuthemerweg!): parkeren tussen de bomen.


DatumOnderwerpBestemming
12-14 aprilLandschap, vogels, planten, insectenTexel

Internationaal beroemd om zijn vogels en planten. Alle Nederlandse landschappen komen er voor: Texel is Nederland in het klein. Het is één en al natuur; een prachtig eiland. De overtocht duurt 20 minuten en je waait er uit tot in je tenen. Zowel aan landschappen als aan vogels en macro-onderwerpen is er veel te beleven. Het kán niet anders of we komen terug met schitterende beelden.

De excursiecoördinator bepaalt de route. Daarbij ligt de focus op het fotograferen van vogels. Tevens zal er gezocht worden naar mogelijkheden voor macro en landschap. Op deze manier zullen zowel vogelaars, planten- en macroliefhebbers als landschapsfotografen aan hun trekken komen. Overal, zowel aan de zuidkant (het Wad), als aan de oost- en noordzijde van het eiland kunnen landschapsfotografen genieten van wat hen geboden wordt.

De middagpauze brengen we gezamenlijk door in/bij restaurant Kaap Noord in het noorden van Texel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Texel-1.jpg

De route zal grotendeels bepaald worden door het weer, de actuele meldingen op vogelgebied (www.vwgtexel.nl) en natuurlijk jullie wensen.

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 08:00 uur vanaf de aanlegplaats van de veerpont op Texel (Zie laatste pagina voor kaartje)
Dit betekent de je vanuit Den Helder de afvaart moet nemen van 07:30 (Om 06:30 en 09:30 is er ook een afvaart).
Adres veerbootterminal Den Helder: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder.

Een retour Den Helder-Texel voor een personenauto van max. 6.50 lengte en 9 inzittenden kost op zaterdag € 37,00, van te voren te bestellen op www.teso.nl.

De retourtijden van Texel naar Den Helder zijn, vanaf 16:00 uur ieder uur tot 21:00 uur.
Ter voorbereiding zijn de volgende websites aan te raden:
www.beleefdewaddennatuur.nl
www.vogelweek.nl

Als je over een smartphone beschikt kun je de gratis app “Wadvogels”, iObs (meldingen) en de Dutch Bird Alert (bijzondere meldingen) app downloaden.


DatumOnderwerpBestemming
11 meiLandschap, ZonsondergangMolkwerum, Staveren, Wirdumer Klif

Tussen de pittoreske Elfstedenstadjes Stavoren en Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer het karakteristieke oude vissersdorpje Molkwerum, of Molkwar zoals ze dat in het Fries zeggen! Net buiten Molkwerum aan de Sédyk tref je het IJsselmeer aan met de “Bocht fan Molkwar”. Hier starten we met onze dagexcursie. Net over de dijk ligt de baai. Hier beginnen we met landschapsfoto’s.
Molkwerum – Bocht van Molkwerum – Vogelkijkhut Swan
Voor de liefhebbers is er ruim een kilometer verder langs de Sédyk een vogelkijkhut aan het water. Met een mooi uitzicht over de baai en met uitzicht op een opgespoten eiland. De ligging van de hut is ideaal voor het spotten van vogels. Wintertaling, brilduiker, zwarte ruiter, blauwborst, baardman, pijlstaart, grote mantelmeeuw… Er is genoeg te zien vanuit deze hut die uitkijkt op het IJsselmeer. Advies: telelens meenemen.
Inwendige mens
Voor wie dat wil gaan we rond een uur of 18:00 naar Stavoren voor een hapje en een drankje.
Rode Klif Uitzichtpunt
Na het eten gaan we naar het Rode Klif voor het fotograferen van de ondergaande zon. Hier tref je diverse golfbrekers aan om mee te nemen in de foto’s.
De zon gaat onder rond 21:23. Hiernaar weer huiswaarts. Locatie Rode Klif: 52°51’38.1″N 5°23’39.7″E Skarl, 8721 EX Warns Link: Rode Klif
Belangrijk is het om een statief en als je die hebt je filterset mee te nemen. Evt. ieyts warms voor ’s avonds.
Aanvullende informatie: : Vertrek van de excursie om 15:00 uur vanaf de parkeerplaats van Camper Camping ’t Séleantsje (vlak voor de Sédyk) ’t Séleantsje 2, Molkwerum. Hier de link: ‘t Séleantsje, Camper Camping Vanaf Kampen is het ongeveer 50 minuten rijden naar Molkwerum (vanaf McDonalds aan de Zambonistraat 7 8263 CE Kampen) Zonsondergang: 21:23 uur


DatumOnderwerpBestemming
8 juni (GEANNULEERD)Macro: Vlinders, BloemenTuinen Mien Ruys, Dedemsvaart

Een overzicht van tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu. 30 inspirerende tuinen met experimenten op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen. De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw.
Over Mien Ruys en haar tuinen kun je informatie vinden via deze Link: http://www.tuinenmienruys.nl/nl/       

Fotografie
De Tuinen lenen zich uitstekend voor het maken van macrofoto’s van zowel planten als insecten. Dus macrolens mee en een statief. Soms werkt “macro” ook prima met een telelens.
Ook met een groothoek zijn er aardige plaatsje te maken van de (micro)landschappen in de tuinen.

Inwendige mens
Voor wie dat wil is er gelegenheid om in het Het Theehuis een drankje te nuttigen en eventueel tussen de middag een lunch te gebruiken.

Aanvullende informatie: Vertrek van de excursie om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Tuinen.
Moerheimstraat 84 7701CG Dedemsvaart

Reistijd vanuit Kampen (vanaf McDonalds aan de Zambonistraat 7, 8263 CE Kampen) naar Dedemsvaart: tussen de 38 en 57 min.

Entree    

Eur 9,- per persoon. Arrangementen helaas pas vanaf 25 personen. De Museum jaarkaart is hier niet geldig
Je kunt ter plekke pinnen.