Excursies

 

EXCURSIES VNF NW-Overijssel en Flevoland in 2018

Acht tot tien maal per jaar worden excursies georganiseerd naar fotografisch belangwekkende natuurgebieden.

Doelen van deze excursies zijn:

  • het versterken van de onderlinge band
  • het uitwisselen van ideeën over het hoe en wat van het maken en bewerken van beelden
  • het leren kennen van fotografisch gezien mooie plekjes

Het is de bedoeling dat in de loop van een jaar alle facetten van de natuurfotografie -landschap, vogels, zoogdieren, macrofotografie (insecten, zoals ook libelles en vlinders), bloemen en planten, paddenstoelen enz. aan bod komen.

 

Planning excursies “VNF NW-Overijssel en Flevoland” voor 2019

Datum:                                 Onderwerp:                                                                 Bestemming:

 

8 juni                             macro: vlinders, bloemen                    Tuinen Mien Ruys, Dedemsvaart

          Tuinen Mien Ruys
Een overzicht van tuinarchitectuur vanaf 1924 tot nu. 30 inspirerende tuinen met experimenten op het gebied van ontwerp, beplanting en materialen. De tuinen zijn het levenswerk van Mien Ruys, één van de belangrijkste tuinarchitecten van de 20e eeuw.
Over Mien Ruys en haar tuinen kun je informatie vinden via deze Link: http://www.tuinenmienruys.nl/nl/       

              Fotografie
De Tuinen lenen zich uitstekend voor het maken van macrofoto’s van zowel planten als insecten. Dus macrolens mee en een statief. Soms werkt “macro” ook prima met een telelens.
Ook met een groothoek zijn er aardige plaatsje te maken van de (micro)landschappen in de tuinen.

      

Inwendige mens
Voor wie dat wil is er gelegenheid om in het Het Theehuis een drankje te nuttigen en eventueel tussen de middag een lunch te gebruiken.

                        

 

Aanvullende informatie: : Vertrek van de excursie om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats bij de Tuinen.
Moerheimstraat 84 7701CG Dedemsvaart

Reistijd vanuit Kampen (vanaf McDonalds aan de Zambonistraat 7, 8263 CE Kampen) naar Dedemsvaart: tussen de 38 en 57 min.

Entree    

Eur 9,- per persoon. Arrangementen helaas pas vanaf 25 personen. De Museum jaarkaart is hier niet geldig
Je kunt ter plekke pinnen.     

Opgave bij de excursiecommissie voor deze dag (Roel is verhinderd)
Hans Porsinck, amilohans@hotmail.nl, tel. 06-1620 9914
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel. 06-5332 3111
Groeten en hopelijk tot ziens, De excursiecommissie.

                            

13 juli                             macro: libelles enz                                Doosje

24 augustus                  heidebloei                                               Posbank of Lemelerberg

21 september                bronst                                                     NP De Hoge Veluwe

12 oktober                     paddenstoelen                                      Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

16 november                herfstlandschap                                    Beekbergerwoud, het laatste oerbos in                                                                                                              Nederland, bij Apeldoorn  

14 december                 landschap                                              Landgoed Eerde, met elzenbroekbossen                                                                                                          en graslanden

 

 

12 januari                        winterlandschap                                  Reestdal/De Wheem

Excursie naar het REESTDAL, 12 januari 2019.

De Reest, ook wel de ‘Grootvorstin van Drenthe’s stromen’ genoemd, is de 35 kilometer lange grensrivier tussen Drenthe en Overijssel. Traag stromend en slingerend voert de Reest haar water van Drogteropslagen bij Dedemsvaart naar Meppel. Het Reestdal heeft een geheel eigen karakter en is niet echt te vergelijken met de andere beekdalen in Overijssel en Drenthe. In feite rijgt de Reest landgoederen, heideterreinen, bossen, beekdalgraslanden en sfeervolle boerderijen, als parels aan een ketting, aaneen. De zuidzijde van het beekdal wordt beheerd door “Het Overijssels Landschap”; de noordzijde door “Stichting het Drentse Landschap”.Kenmerkend voor een beekdal is het voorkomen van water. Veel water in de winter en minder water in de zomer. Je mag dus verwachten dat beekdalen in ons land nat, zompig en op veel plaatsen onbegaanbaar zijn. Dat is dus niet zo. Vrijwel alle beekdalen moeten hard knokken voor hun bestaan, het klinkt wat paradoxaal, maar vrijwel alle Nederlandse beekdallandschappen hebben moeite om hun hoofd boven water te houden. Grootste probleem: gebrek aan water. Te lage grondwaterstanden, te snelle afvoer van regenwater, te weinig aanvoer van kwelwater zijn een paar voorbeelden van milieufactoren die beekdalen de das om doen.

Tijdens de voorexcursie was het niet echt winters. Maar we genoten van het natte landschap. Tijdens onze tocht langs blauwgrasland, door bos en langs het water van de Reest werden we begeleid door de fijne stemmen van winterkoningen en enkele soorten mezen en vinken. Ze deden onze gedachten aan sneeuw, ijzel en ijs verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat een mooi landschap is dit!
De prachtige licht- tot diepgroene kleur van mossen tegen oude bomen en restanten van paddestoelen maakten dat ook ons macrohart sneller ging kloppen!
Het zou natuurlijk geweldig zijn wanneer we tijdens de excursie door een verstild sneeuw- en ijslandschap gaan, en de winterexcursie dus echt een winterexcursie zal zijn. Maar wij als excursiecommissie zijn meer dan tevreden wanneer we landschap aantreffen zoals tijdens de voorexcursie.

 

9 februari                        europese zoogdieren                          Topwildpark Anholter Schweiz

Biotopwildpark Anholter Schweiz op zaterdag, 9 februari 2019.

Het wildpark Anholter Schweiz is een dierenpark, met ongeveer 50 diersoorten in een natuurlijke omgeving en 6 km wandelpaden. Het is een park met meer dan honderd jaar geschiedenis. Het is een plek om tot rust te komen en gewoon te genieten van de schoonheid van de natuur. Neem de tijd om de natuur en zijn inheemse dieren, zoogdieren en vogels, te ontdekken en fotograferen! 
Op het park is een restaurant aanwezig.

Op de volgende websites kun je lezen wat er zoal te zien is en hoe de dieren in biotopen zijn gerangschikt.

http://www.anholter-schweiz.de/nl/

http://www.anholter-baerenwald.de/

   

 

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:45 van de parkeerplaats: Pferdehorsterstrasse 1 46419 Isselburg: Pas om 09:45 omdat het park in de winterperiode niet vóór 10:00 uur open gaat voor bezoekers.
De entreeprijs is € 7,00; bestaat onze groep uit minstens 15 personen, dan wordt de entreeprijs € 6,50 p.p.
Als je een karretje voor je materiaal hebt dan is het zinnig dat mee te nemen.

Deze aankondiging komt veel vroeger dan je gewend bent omdat we van verschillende mensen hebben gehoord dat ze graag samen willen rijden. Vanaf Zwolle is het 116 km en volgens “Google Maps” rijd je er 1 uur en 16 minuten over.
Het is de bedoeling dat je bij opgave aangeeft of je samen rijden op prijs stelt. Als excursiecommissie zullen we dan proberen mensen aan elkaar te koppelen. Je kunt natuurlijk ook zelf met iemand afspreken!

Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, roelhoeve@hetnet.nl, tel 06-51346962
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel 06-53323111 en/of
Piet Rozendal, pietrozendal@gmail.com, tel 06-36325682
Groeten en hopelijk tot ziens,

De excursiecommissie.

 

30 maart                         stinseplanten                                       De Colckhof/Den Alerdinck

Excursie naar de Colckhof. Zaterdag, 30 maart 2019 a.s.

Algemeen:
Landgoed Colckhof dateert uit 1300. Het neoklassieke landhuis is gebouwd in 1840. Colckhof vormt een landschappelijke eenheid met de nabijgelegen buitenplaatsen Den Alerdinck en De Gunne. Het is bezit van Natuurmonumenten. Tijdens de excursie kun je de romantiek ervaren van Engelse tuinen met slingerlanen, waterpartijen en doorkijkjes op omliggende landerijen. Het geroffel op de achtergrond is van de grote bonte specht.

     

Natuurwaarde:
Op de Colckhof broeden bijna zestig soorten vogels waaronder de holenduif, boomklever en kauw. In de heggen en lanen broeden zangvogels zoals nachtegaal, wielewaal, fitis, geelgors en gekraagde roodstaart. In het voorjaar zorgen ze voor een prachtig buitenconcert. Ook bloeien dan lelietje-van-dalen, wilde hyacint, longkruid, maagdenpalm, narcis en, iets eerder, het sneeuwklokje. In het najaar heeft het bos prachtige herfstkleuren en groeien overal paddenstoelen. In elk seizoen is het hier inspirerend en ontspannen wandelen.
Om de natuur te versterken voert Natuurmonumenten onderhoud en herstelwerkzaamheden uit. De Colckhof heeft een ingrijpende opknapbeurt gehad. Vijvers, grachten en sloten zijn schoongemaakt, het grondwaterpeil is verhoogd en de waterkwaliteit hersteld. Er leven nu weer volop kikkers en watersalamanders.
Uit bovenstaande kun je opmaken dat hier, behalve planten ook mooie landschapselementen te fotograferen zijn.

 

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de afslag van de Zuthemerweg naar de Alerdinckweg, Laag Zuthem (vanaf Laag Zuthem links, vanaf Heino rechts van de Zuthemerweg!): parkeren tussen de bomen.

Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, roelhoeve@hetnet.nl, tel 06-51346962,
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel 0653323111
Piet Rozendal, p.j.rozendal@tele2.nl , tel 06-36325682

12-14 april                      landschap, vogels, planten                Texel; wie het hele weekend mee wil
                                         insecten                                                 (je kunt ook kiezen voor alleen de
                                                                                                          zaterdag!) doet er goed aan zo vroeg
                                                                                                          mogelijk onderdak te boeken.              

           

Dagexcursie naar Texel op zaterdag, 13 april 2019 a.s.

Internationaal beroemd om zijn vogels en planten. Alle Nederlandse landschappen komen er voor: Texel is Nederland in het klein. Het is één en al natuur; een prachtig eiland. De overtocht duurt 20 minuten en je waait er uit tot in je tenen. Zowel aan landschappen als aan vogels en macro-onderwerpen is er veel te beleven. Het kán niet anders of we komen terug met schitterende beelden.

De excursiecoördinator bepaalt de route. Daarbij ligt de focus op het fotograferen van vogels. Tevens zal er gezocht worden naar mogelijkheden voor macro en landschap. Op deze manier zullen zowel vogelaars, planten- en macroliefhebbers als landschapsfotografen aan hun trekken komen. Overal, zowel aan de zuidkant (het Wad), als aan de oost- en noordzijde van het eiland kunnen landschapsfotografen genieten van wat hen geboden wordt.

De middagpauze brengen we gezamenlijk door in/bij restaurant Kaap Noord in het noorden van Texel.

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Texel-1.jpg

De route zal grotendeels bepaald worden door het weer, de actuele meldingen op vogelgebied (www.vwgtexel.nl) en natuurlijk jullie wensen.

Technische gegevens:

Vertrek van de excursie om 08:00 uur vanaf de aanlegplaats van de veerpont op Texel (Zie laatste pagina voor kaartje)


Dit betekent de je vanuit Den Helder de afvaart moet nemen van 07:30
(Om 06:30 en 09:30 is er ook een afvaart).
Adres veerbootterminal Den Helder: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder.

Een retour Den Helder-Texel voor een personenauto van max. 6.50 lengte en 9 inzittenden kost op zaterdag € 37,00, van te voren te bestellen op www.teso.nl.

De retourtijden van Texel naar Den Helder zijn, vanaf 16:00 uur ieder uur tot 21:00 uur.

Ter voorbereiding zijn de volgende websites aan te raden:
www.beleefdewaddennatuur.nl
www.vogelweek.nl

Als je over een smartphone beschikt kun je de gratis app “Wadvogels”, iObs (meldingen) en de Dutch Bird Alert (bijzondere meldingen) app downloaden.

 

Opgave bij de excursiecommissie:

Vanwege reservering van de lunch bij restaurant Kaap Noord is het belangrijk je zo gauw mogelijk aan te melden!

Omdat Henk, Roel en Piet alle drie verhinderd zijn wordt deze excursie gecoördineerd door:
Anton Meijer; anton.meijer@focusopnatuur.nl; tel 06-19271003
Groeten en hopelijk tot ziens, Anton  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Texel-2.jpg                Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Texel-3.jpg

 

                                                     Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Texel-4.jpg

                                    Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Texel-5.jpg

 

11 mei (middag,
             avond)              landschap, zonsondergang                  Molkwerum, Staveren, Wirdumer Klif

Excursie naar Molkwerum, Staveren, Rode Klif, zaterdag 11 mei 2019
Molkwerum – Bocht van Molkwerum
Tussen de pittoreske Elfstedenstadjes Stavoren en Hindeloopen ligt aan het IJsselmeer het karakteristieke oude vissersdorpje Molkwerum, of Molkwar zoals ze dat in het Fries zeggen! Net buiten Molkwerum aan de Sédyk tref je het IJsselmeer aan met de “Bocht fan Molkwar”. Hier starten we met onze dagexcursie. Net over de dijk ligt de baai. Hier beginnen we met landschapsfoto’s.
Molkwerum – Bocht van Molkwerum – Vogelkijkhut Swan
Voor de liefhebbers is er ruim een kilometer verder langs de Sédyk een vogelkijkhut aan het water. Met een mooi uitzicht over de baai en met uitzicht op een opgespoten eiland. De ligging van de hut is ideaal voor het spotten van vogels. Wintertaling, brilduiker, zwarte ruiter, blauwborst, baardman, pijlstaart, grote mantelmeeuw… Er is genoeg te zien vanuit deze hut die uitkijkt op het IJsselmeer. Advies: telelens meenemen.
Inwendige mens
Voor wie dat wil gaan we rond een uur of 18:00 naar Stavoren voor een hapje en een drankje.
Rode Klif Uitzichtpunt
Na het eten gaan we naar het Rode Klif voor het fotograferen van de ondergaande zon. Hier tref je diverse golfbrekers aan om mee te nemen in de foto’s.
De zon gaat onder rond 21:23. Hiernaar weer huiswaarts. Locatie Rode Klif: 52°51’38.1″N 5°23’39.7″E Skarl, 8721 EX Warns Link: Rode Klif
Belangrijk is het om een statief en als je die hebt je filterset mee te nemen. Evt. ieyts warms voor ’s avonds.
Aanvullende informatie: : Vertrek van de excursie om 15:00 uur vanaf de parkeerplaats van Camper Camping ’t Séleantsje (vlak voor de Sédyk) ’t Séleantsje 2, Molkwerum. Hier de link: ‘t Séleantsje, Camper Camping Vanaf Kampen is het ongeveer 50 minuten rijden naar Molkwerum (vanaf McDonalds aan de Zambonistraat 7 8263 CE Kampen) Zonsondergang: 21:23 uur
Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, roelhoeve@hetnet.nl, tel. 06-5134 6962,
Hans Porsinck, amilohans@hotmail.nl, tel. 06-1620 9914
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel. 06-5332 3111
Groeten en hopelijk tot ziens, De excursiecommissie.

 

Excursieprogramma  2018:

datum                                              bestemming                                                           aandachtsgebied

17 februari                                  Vreugderijkerwaard                                                 waterlandschap en vogels

07 april                                       Vorden: Kasteel Hackfort                                       stinsenplanten, landschap, macro

21 april                                        Dagexcursie Schiermonnikoog                              landschap, vogels, macro

26 mei                                         Raalte, Boetelerveld                                               landschap, macro, vogels

23 juni                                         Fochteloërveen                                                          planten, macro, landschap

21 juli                                           Doosje                                                                         macro, landschap

25 augustus                               Geannuleerd

29 september                             Natuurpark Lelystad                                               edelherten bronst  middag excursie!!

13 oktober                                   Paddenstoelenexcursie                                           macro, paddenstoelen

3 november                                Landgoed Staverden                                                herfstlandschap, paddenstoelen

 

 

Landgoed Staverden: Herfstkleuren; zaterdag 3 november 2018.

                                                                          

Het ligt tussen Elspeet en Ermelo aan de noordwestzijde van de Veluwe. Het gebied bestaat uit een gevarieerd oud bos- en cultuurlandschap. Er midden in ligt Kasteel Staverden met gracht en tuin. Vlakbij het kasteel bevindt zich een waterrad en staat ook een verblijf voor witte pauwen. Verder vind je in het gebied beekjes, beekdalgraslanden, heideveldjes, weilanden, akkers en schilderachtige boerderijen.
Staverden is een botanisch paradijs. Er groeien meer dan 20 plantensoorten die op de Rode Lijst van zeldzame en bedreigde planten voorkomen. In totaal komen meer dan 300 soorten voor op het landgoed en het omringende natuurgebied.
Op landgoed en in het omringende landschap zijn veel verschillende diersoorten te vinden. Al wandelend door de gevarieerde natuur van het gebied kunt u ze ontdekken. Op Staverden leven zo’n zestig edelherten. Wilde zwijnen zijn de vaste bewoners van de Stakenberg.

Tijdens de voorexcursie bleken herfstkleuren uitbundig aanwezig. Paddenstoelen zagen we mondjesmaat maar gezien de regen in de weersvoorspelling vermoeden we dat dat tijdens de excursie anders zal zijn.

                                           

Technische gegevens:
Vertrek: 09.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Landgoed Staverden,Staverdenseweg 287 3852 NV Staverden. De parkeerplaats ligt links van het kasteel, rechtsaf vanaf de Staverdense weg, aan de Uddelerweg.

Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, roelhoeve@hetnet.nl, tel 06-51346962
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel 06-53323111 en/of
Piet Rozendal, pietrozendal@gmail.com, tel 06-36325682

Groeten en hopelijk tot   ziens,             

Roel, Henk en Piet.

 

 

 

Waterloopbos: Paddenstoelenexcursie. Zaterdag 13 oktober 2018.

Het Waterloopbos is een unieke combinatie van natuur en techniek: het is een waterrijk gebied omdat verborgen in het groen schaalmodellen liggen van 35 ooit geplande waterwerken overal op de wereld. De natuur heeft langzaam weer bezit genomen van de schaalmodellen in het Waterloopbos. Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Sterrenmos bedekt de oevers, varens omringen de oude havens en in het water groeien zilvergrijze wilgen. Dieren zoals de ijsvogel en libel voelen zich met al dat stromende water helemaal thuis in het Waterloopbos.
De waterrijkdom zorgt ervoor dat dit bos ook één van de topplekken is voor paddenstoelen in Nederland.

 

                                             

Technische gegevens:
Vertrek: 09.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Waterloopbos, Voorsterweg 36, 8316 PT Marknesse . Niet P-plaats bij beheergebouw  maar nieuw aangelegde P-plaats (Volg bord P1)

Volgens regels die sinds kort geregeld gehandhaafd worden is het niet geoorloofd zich buiten de paden te begeven. Wie dat wél doet, doet dat op eigen verantwoordelijkheid.

Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, roelhoeve@hetnet.nl, tel 06-51346962
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel 06-53323111 en/of
Piet Rozendal, pietrozendal@gmail.com, tel 06-36325682

Groeten en hopelijk tot ziens,
Roel, Gerrit en Piet.

 

                                                 

 

 

 

Middagexcursie naar Natuurpark Lelystad: zaterdag 29 september 2018

Natuurrijk gebied
Het park is een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap. Er leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisent, Przewalskipaard, otter, bever en Pater Davidshert. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wild zwijn, edelhert, eland en ooievaar zwerven er rond. Natuurlijk ontbreekt de ‘echt wilde’ fauna niet. Overal in het park zijn ree, konijn, vos, wezel, hermelijn of bunzing waar te nemen. De vogelbevolking in dit afwisselende landschap met vooral loofhout is bijzonder rijk. In de Prehistorische Nederzetting wordt getoond hoe mensen leefden in de tijd dat grote hoefdieren nog algemeen voorkwamen. In Natuurpark Lelystad wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden door herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië en wisenten in Rusland en Letland.
Tijdens de excursie hopen we burlende edelherten te kunnen spotten.
Op het in 2016 geopende “Wisent pad” loop je tussen de wisenten en Przewalskipaarden door.
Voor meer informatie zie:

https://www.flevo-landschap.nl/gebieden/gebied-detailpagina/23/natuurpark-lelystad

Technische gegevens:
Vertrek excursie: 14:00 uur vanaf de parkeerplaats bij het Bezoekerscentrum van het Natuurpark.
adres: Vlotgrasweg 11, 8219 PP Lelystad.
Parkeren kost € 3,00.
Programma:
De otters worden om 15:00 uur gevoerd. Ruim voor dat moment zijn deze dieren te spotten.
Na de otters kan men via de wilde zwijnen en elanden richting edelherten gaan. Als je een fiets meeneemt (of tegen betaling van € 5,50 huurt op het park) kun je ook nog een uitstapje maken naar Wisenten en Przewalskipaarden.
Het kan hoe dan ook handig zijn een fotokar mee te nemen in verband met de uitgestrektheid van het park, ook wanneer je alleen de geprogrammeerde route wilt volgen..

Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, roelhoeve@hetnet.nl, tel 06-51346962  
Henk Valk, henk.valk@gmail.com, tel 06-53323111 en/of
Piet Rozendal, pietrozendal@gmail.com, tel 06-36325682

Groeten en hopelijk tot ziens,
Henk, Roel en Piet

                                                               

 

 

Excursie naar Doosje op zaterdag, 21 juli 2018

 

Doosje is een natuurgebied in de Wieden. Slootjes; vochtig grasland en bosjes.
De bedoeling is dat we er libellen, juffers, vlinders en andere insecten gaan fotograferen. Maar ook landschappelijk is het een prachtig gebied en we moeten niet verrast zijn mocht een ree ons pad kruisen! De blauwborst kan zich zomaar laten horen en de bruine kiekendief kan best eens met z’n schommelende gang voorbij vliegen.
Om te kunnen beginnen op het moment dat de insecten nog niet zijn opgewarmd en daarom bij het minste en geringste onheil (beweging, schaduw) wegvluchten, willen we vroeg starten.

                     

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 06:30 uur vanaf de parkeerplaats direct na de brug links in de Lozedijk. 52°4122.37” Noorderbreedte; 6°0751.27” Oosterlengte
Mocht je de aanvangstijd wat aan de vroege kant vinden: je kunt je natuurlijk altijd op een later uur aansluiten. We blijven aan de linkerkant van de Lozedijk!

Opgave bij de excursiecommissie:
Deze keer bij:
Henk Valk;       email: henk.valk@gmail.com,       tel. 00316-53323111 en / of
Piet Rozendal; email: pietrozendal@gmail.com, tel. 00316-36325682
(Roel Hoeve is met vakantie)

                

 

 

 

 

Het Fochteloërveen. Zaterdag, 23 juni 2018

Het is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als één van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland.
Het gebied is een restant van het uitgestrekte Drents-Friese hoogveengebied, dat sedert 1660 grotendeels is afgegraven.   Dat het gebied bewaard is gebleven geldt als een historisch toeval en mogelijk een gevolg van de geïsoleerde ligging op een provinciegrens. Pas laat werd een vrij beperkt kanalenstelsel aangelegd, zodat veel veen is blijven liggen en zich zelfs altijd als een kleine ‘actieve’ hoogveenkern heeft kunnen handhaven.
Het is een Natura 2000-gebied en aangewezen als wetland. Van het gebied is circa 1100 ha eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, dat samen met de circa 1400 ha van Staatsbosbeheer wordt beheerd.
Om de groei van hoogveen te bevorderen is het gebied vernat door de aanleg van damwanden, het dempen van sloten en het plaatsen van stuwen. Ook wordt rondom het eigenlijke natuurgebied een bufferzone ingericht. Vanouds ligt aan de noordzijde reeds het bosgebied Bankenbos en de Kolonie Veenhuizen. Naar het zuiden en oosten toe, bij Fochteloo en Ravenswoud, worden landbouwgronden ingericht als natuurgebied, hetgeen voor de waterbeheersing als onmisbaar geldt en veel kansen biedt voor de fauna. Het gebied is beperkt toegankelijk. Er loopt een fietspad over een zandrug door het gebied en er zijn enkele voetpaden. Er staat een vogelkijkhut en nabij Ravenswoud staat een uitkijktoren.
Het gebied heeft een uitbundige en veelzijdige flora en fauna:
Broedvogels zijn b.v. de blauwborst, de geoorde fuut, de dodaars, de kneu, de kraanvogel, het paapje, de roodborsttapuit, de watersnip en de grauwe klauwier.
In najaar en winter ook de klapekster, de blauwe kiekendief, de ruigpootbuizerd en de toendrarietgans.
Amfibieën die je er kunt tegenkomen zijn de adder, de ringslang en de gladde slang, de levendbarende hagedis, de heikikker en de poelkikker.
Ook een aantal soorten libellen (20!) en vlinders, b.v. het veenhooibeestje.
Het wollegras, zonnedauw en lavendelheide.

Tijdens de voorexcursie zagen (en fotografeerden) we de blauwborst, het paapje, de roodborsttapuit, de boerenzwaluw en de huiszwaluw. In de verte vloog een bruine kiekendief voorbij boven het prachtige landschap.

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats met coördinaten:  52° 59’40.14″ N; 6° 22’47.18″ O.Adres: Fochteloërveen 4-12, Fochteloo.
Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

Opgave bij de excursiecommissie:
Roel Hoeve, e-mail: roelhoeve@hetnet.nl, tel. 00316-51346962,
Henk Valk, e-mail: henk.valk@gmail.com, tel. 00316-53323111, en/of
Piet Rozendal , e-mail: pietrozendal@gmail.com, tel. 00316-36325682

       

 

 

 

Het Boetelerveld, d.d. zaterdag, 26 mei

Het Boetelerveld ligt in de gemeente Raalte en is een bijzonder gebied. Daarom is het bevorderd tot Natura 2000-Gebied. Door het leem dat hier in de grond zit, vinden er sterke wisselingen in de grondwaterstanden plaats. Dit zorgt voor buitengewone planten en dieren. Ruim een derde van het Boetelerveld bestaat uit natte tot vochtige heide. Tussen de heidestruiken staan bijzondere planten zoals het klokjesgentiaan en kleine zonnedauw. Bos zie je hier ook, met grove dennen in vreemde natuurlijke vormen. Het Boetelerveld is bijzonder om de klokjesgentiaan die hier groeit en de kamsalamander. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten, zoals de beenbreek en de moeraswolfsklauw, amfibieën, b.v. de heikikker en zoogdieren zoals de schotse hooglander. Vogels die je tegen kunt komen, spechtensoorten, roofvogels en verschillende zangvogel soorten en bij het observatiescherm bij het Grote Rietgat: de dodaars. Daarnaast allerlei libellen, b.v. de steenrode heidelibel en juffers en vlinders, zoals de oranje luzerne vlinder.

                                          

Tijdens de voorexcursie d.d. woensdag, 16 mei, zagen we o.a. vogels als de boomleeuwerik, de boompieper, de koekoek en de havik. In de verschillende poelen lieten kikkersoorten zich bewonderen. Tot onze bevreemding zagen we géén libellen en vlinders….

                                

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 08:00 uur vanaf de parkeerplaats aan Schoonhetenseweg 19, Tomtom-adres: Schoonhetenseweg 19, Mariënheem.

Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

Opgave
bij de excursiecommissie:
Omdat Roel en Piet elders verkeren:
Henk Valk, e-mailadres: henk.valk@gmail.com; tel. +31 653323111

    

 

Dagexcursie naar Schiermonnikoog 21 april 2018

Het mooiste plekje van Nederland: het kleinste bewoonde Waddeneiland: zestien km lang en vier km breed. De woonkern heet ook Schiermonnikoog. Dit dorp is in 1760 gesticht.
Het grootste deel van dit veelzijdige eiland is uitgeroepen tot Nationaal Park; men vindt er zowel duinen, stranden en bossen alsook wad en een polder. Rust en stilte hoeven er danook niet gezocht te worden!
Vanaf een duintop op Schiermonnikoog kun je bij goed weer de provincies Friesland en Groningen zien liggen. De afstand er naartoe is niet ver: hoogstens 50 minuten varen.
De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse Flora staan vermeld, komen voor op Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog is ook een bekend vogeleiland. In voor- en najaar komen talloze trekvogels er uitrusten om op kracht te komen voor de rest van de tocht. Vanaf eind maart tot in de vroege zomer broeden er veel vogels op het eiland. Zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier altijd nog veel meer vogels dan mensen.
Kortom: goede wijn behoeft geen krans: vogels, planten, insecten, vlinders, libellen en prachtige landschappen: alles is op dit eiland in ruime mate aanwezig om er een schitterende dag van te maken!

Van een vogelaar, die gisteren (06-04) naar Schier is geweest, hoorden we, dat hij o.a. goudhaantjes, tapuiten en roodborsttapuiten en ook een hop had waargenomen. Naast natuurlijk allerlei wadvogels: eenden, ganzen en steltlopers.

Technische gegevens:
We vertrekken vanaf Fietsenverhuur Veerdam na aankomst van de boot die om 06:30 vertrekt vanaf Lauwersoog,
ongeveer om 07:30 uur.
De aanrijtijd van Zwolle naar de boot van Lauwersoog is 1 uur en 38 minuten.
Parkeren Lauwersoog (TomTom-adres): Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog. Tel. 0519 349139

Prijzen boot: € 15,30 + toeristenbelasting: € 1,76.
Fiets/e-bike, als je die zelf meeneemt: € 9,50
Bootkaarten bestellen vooraf via de website van Wagenborg Passagiersdiensten: https://www.vvvschiermonnikoog.nl › Vervoer › Veerdienst

Op Schier kun je, als je je eigen fiets niet mee wilt nemen, het beste een fiets huren op de Veerdam:
Soepboer fietshuur, tel 0519-531636.
Prijs voor daghuur van een fiets met 7 versnellingen: € 8,50; E-bike: €16,00; Kidkar (voor als je veel spullen mee wilt nemen!) € 15,00, inclusief damesfiets met 7 versnellingen.

Opgave bij de excursiecommissie:
Gerrit Sleurink, e-mail: g.sleurink @gmail.com,     tel. 00316-41727617
Henk Valk,         e-mail: henkvalk@gmail.com,       tel. 0031653323111

 

 

Excursie Stinzenplanten bij Kasteel Hacfort in Vorden op 7 april 2018 a.s.

  

Ten westen van Vorden (Gelderland) ligt het kasteel Hackfort in een mooi landschap van lanen, bossen, akkers, weilanden en boerderijen.
In het parkbos bloeien ieder voorjaar duizenden stinzenplanten: een ‘stinzenplantenpaleis’. In 2009 zijn de stinzenplanten op Hackfort geïnventariseerd. Toen was met name het voorplein van het kasteel rijk aan voorjaarsbollen terwijl in het bos nog flinke plekken Bosanemonen voorkwamen.
Op Hackfort ontbraken vooral stinzenplanten die van half april tot half juni bloeien. De bestaande stinzenplanten zijn aangevuld met nieuwe soorten, die hierbij passen, zowel in historisch opzicht, als in bloeitijd en kleur. De afgelopen jaren zijn duizenden bolletjes geplant. De bloeitijd is verlengd door aanplant van later bloeiende soorten: Wilde hyacint, Spaanse hyacint, Knikkende vogelmelk en een plek Breedbladig klokje. Langs de beekoever Kievitsbloem, Zomerklokje en Slanke sleutelbloem. Verder komen voor Crocussen, Sneeuwklokjes, Lenteklokjes en Lelietjes der dalen.

                             

Tijdens de voorexcursie werd duidelijk dat er op de geplande datum (24-03), o.a. vanwege de kou van de laatste weken nauwelijks stinzenplanten te bewonderen laat staan te fotograferen zouden zijn. Vandaar uitstel naar 7 april.

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats Baakseweg 8,7251 RH Vorden.
Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

Opgave bij de excursiecommissie:
Gerrit Sleurink,     e-mail: g.sleurink@gmail.com,        tel. +31 6 41 72 76 17
Roel Hoeve          e-mail: roelhoeve@hetnet.nl            tel. +31 527 24 30 01 en/of
Piet Rozendal,     e-mail: pietrozendal@gmail.com,    tel. +31 6 36 32 56 82

 

Excursie naar de Vreugderijkerwaard op zaterdag, 17 februari 2018.

 

De Vreugderijkerwaard ligt net ten westen van Zwolle. Het is een gebied waar ruimte voor de rivier de IJssel is gecreëerd. Het ligt in de buurtschap Spoolde, is 97 hectare groot en is bezit van Natuurmonumenten. Er bevinden zich tot 5 meter hoge rivierduinen en, sinds 2003, een 2 km lange met de IJssel meestromende nevengeul (de eerste in Nederland). Deze geul is één van de maatregelen om de waterstand in de rivier beter te kunnen beheersen en zo onder andere de steden Zwolle en Kampen tegen hoogwater te beschermen. Bij hoog water is er meer ruimte voor waterafvoer richting IJsselmeer. Het doorgaans ondiepe water is een foerageerplaats voor steltlopers en een paaigebied voor vissen. In de nevengeul groeien bijzondere planten, zoals fonteinkruidsoorten en watergentiaan. Bij het maken van het plan voor het graven van de geul is speciaal gelet op de mogelijkheden voor natuurherstel. Met succes; de stroomdalflora van het gebied behoort nú tot de veelzijdigste van Nederland.

                                            

Bij de voorexcursie (op 2 februari j.l.) was de waterstand zó hoog, dat we vooral landschapsfoto’s hebben gemaakt. Vogels waren er genoeg maar nauwelijks op fotografeerbare afstand.
Tijdens de excursie zal het vooral van de waterstand afhangen of er behalve landschaps- en macro-ook vogelbeelden gemaakt kunnen worden, o.a. vanuit de vogelhut.

          

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 08:30 uur vanaf de parkeerplaats bij de Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, 8042 PL Zwolle
Het is waarschijnlijk mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

 

De Duursche Waarden op zaterdag 20 januari 2018.

In 1989 werd de Duursche Waarden de eerste uiterwaard in Nederland waar een begin is gemaakt om het rivierenlandschap terug te brengen in z’n oorspronkelijke staat. Het gebied is 120 hectare groot. Je kunt er genieten van ruig grasland, water, moeras en ooibos en de flora en fauna die erbij horen. Met uitzondering van het ooibos gaat het helemaal om “nieuwe oude natuur”.

Tijdens de voorexcursie op 10 januari j.l. was een groot deel van het gebied overstroomd door de buiten haar oevers getreden IJssel. Maar er bleek genoeg moois over te zijn.

                              

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Fortmonderweg (bij de steenfabriek) -zie bijgaand kaartje-. TomTom-adres: Fortmonderweg, Den Nul.
Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

Opgave bij de excursiecommissie: Zie onderaan pagina.

                         

                                                  

                                                     

Excursieprogramma van 2017: 

Excursie Herfstkleuren naar Hoog Buurlo op zaterdag, 18 november 2017.

Hoog Buurlo is bezit van Staatsbosbeheer.
Het is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw; de tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze parel van de Veluwe.

                                           

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Alverschotenseweg, TomTom-adres: Alverschotenseweg, Hoog Buurlo (Bij de schaapskooi). (N52 10.970 E5 50.721)

                                          

Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

 

Excursiedoelen kunnen wijzigen i.v.m. de omstandigheden

Opgave bij:

Roel Hoeveemail: roelhoeve@hetnet.nltel +31 651346962
Henk Valkemail: henk.valk@gmail.comtel +31 387507470
Piet Rozendalemail: pietrozendal@gmail.comtel +31 636325682