Excursies

 

EXCURSIES VNF NW-Overijssel en Flevoland in 2018

Acht tot tien maal per jaar worden excursies georganiseerd naar fotografisch belangwekkende natuurgebieden.

Doelen van deze excursies zijn:

  • het versterken van de onderlinge band
  • het uitwisselen van ideeën over het hoe en wat van het maken en bewerken van beelden
  • het leren kennen van fotografisch gezien mooie plekjes

Het is de bedoeling dat in de loop van een jaar alle facetten van de natuurfotografie -landschap, vogels, zoogdieren, macrofotografie (insecten, zoals ook libelles en vlinders), bloemen en planten, paddenstoelen enz. aan bod komen.

Excursieprogramma voor 2018:

datum                                              bestemming                                                           aandachtsgebied

17 februari                                  Vreugderijkerwaard                                                 waterlandschap en vogels

07 april                                       Vorden: Kasteel Hackfort                                       stinsenplanten, landschap, macro

21 april                                        Dagexcursie Schiermonnikoog                              landschap, vogels, macro

26 mei                                         Raalte, Boetelerveld                                               landschap, macro, vogels

23 juni                                         Fochteloërveen                                                          planten, macro, landschap

21 juli                                           Doosje                                                                         macro, landschap

25 augustus                                Ede, Ginkelse Heide                                                (bloeiende?) heidelandschap

29 september                             Natuurpark Lelystad                                                edelhertenbronst

6 oktober                                    Paddenstoelenexcursie                                            macro, paddenstoelen

3 november                                Landgoed Staverden                                                herfstlandschap, paddenstoelen

 

Dagexcursie naar Schiermonnikoog 21 april 2018

Het mooiste plekje van Nederland: het kleinste bewoonde Waddeneiland: zestien km lang en vier km breed. De woonkern heet ook Schiermonnikoog. Dit dorp is in 1760 gesticht.
Het grootste deel van dit veelzijdige eiland is uitgeroepen tot Nationaal Park; men vindt er zowel duinen, stranden en bossen alsook wad en een polder. Rust en stilte hoeven er danook niet gezocht te worden!
Vanaf een duintop op Schiermonnikoog kun je bij goed weer de provincies Friesland en Groningen zien liggen. De afstand er naartoe is niet ver: hoogstens 50 minuten varen.
De helft van alle planten en bloemen die in de Nederlandse Flora staan vermeld, komen voor op Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog is ook een bekend vogeleiland. In voor- en najaar komen talloze trekvogels er uitrusten om op kracht te komen voor de rest van de tocht. Vanaf eind maart tot in de vroege zomer broeden er veel vogels op het eiland. Zelfs in het toeristisch hoogseizoen huizen hier altijd nog veel meer vogels dan mensen.
Kortom: goede wijn behoeft geen krans: vogels, planten, insecten, vlinders, libellen en prachtige landschappen: alles is op dit eiland in ruime mate aanwezig om er een schitterende dag van te maken!

Van een vogelaar, die gisteren (06-04) naar Schier is geweest, hoorden we, dat hij o.a. goudhaantjes, tapuiten en roodborsttapuiten en ook een hop had waargenomen. Naast natuurlijk allerlei wadvogels: eenden, ganzen en steltlopers.

Technische gegevens:
We vertrekken vanaf Fietsenverhuur Veerdam na aankomst van de boot die om 06:30 vertrekt vanaf Lauwersoog,
ongeveer om 07:30 uur.
De aanrijtijd van Zwolle naar de boot van Lauwersoog is 1 uur en 38 minuten.
Parkeren Lauwersoog (TomTom-adres): Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog. Tel. 0519 349139

Prijzen boot: € 15,30 + toeristenbelasting: € 1,76.
Fiets/e-bike, als je die zelf meeneemt: € 9,50
Bootkaarten bestellen vooraf via de website van Wagenborg Passagiersdiensten: https://www.vvvschiermonnikoog.nl › Vervoer › Veerdienst

Op Schier kun je, als je je eigen fiets niet mee wilt nemen, het beste een fiets huren op de Veerdam:
Soepboer fietshuur, tel 0519-531636.
Prijs voor daghuur van een fiets met 7 versnellingen: € 8,50; E-bike: €16,00; Kidkar (voor als je veel spullen mee wilt nemen!) € 15,00, inclusief damesfiets met 7 versnellingen.

Opgave bij de excursiecommissie:
Gerrit Sleurink, e-mail: g.sleurink @gmail.com,     tel. 00316-41727617
Henk Valk,         e-mail: henkvalk@gmail.com,       tel. 0031653323111

 

 

Excursie Stinzenplanten bij Kasteel Hacfort in Vorden op 7 april 2018 a.s.

  

Ten westen van Vorden (Gelderland) ligt het kasteel Hackfort in een mooi landschap van lanen, bossen, akkers, weilanden en boerderijen.
In het parkbos bloeien ieder voorjaar duizenden stinzenplanten: een ‘stinzenplantenpaleis’. In 2009 zijn de stinzenplanten op Hackfort geïnventariseerd. Toen was met name het voorplein van het kasteel rijk aan voorjaarsbollen terwijl in het bos nog flinke plekken Bosanemonen voorkwamen.
Op Hackfort ontbraken vooral stinzenplanten die van half april tot half juni bloeien. De bestaande stinzenplanten zijn aangevuld met nieuwe soorten, die hierbij passen, zowel in historisch opzicht, als in bloeitijd en kleur. De afgelopen jaren zijn duizenden bolletjes geplant. De bloeitijd is verlengd door aanplant van later bloeiende soorten: Wilde hyacint, Spaanse hyacint, Knikkende vogelmelk en een plek Breedbladig klokje. Langs de beekoever Kievitsbloem, Zomerklokje en Slanke sleutelbloem. Verder komen voor Crocussen, Sneeuwklokjes, Lenteklokjes en Lelietjes der dalen.

                             

Tijdens de voorexcursie werd duidelijk dat er op de geplande datum (24-03), o.a. vanwege de kou van de laatste weken nauwelijks stinzenplanten te bewonderen laat staan te fotograferen zouden zijn. Vandaar uitstel naar 7 april.

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats Baakseweg 8,7251 RH Vorden.
Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

Opgave bij de excursiecommissie:
Gerrit Sleurink,     e-mail: g.sleurink@gmail.com,        tel. +31 6 41 72 76 17
Roel Hoeve          e-mail: roelhoeve@hetnet.nl            tel. +31 527 24 30 01 en/of
Piet Rozendal,     e-mail: pietrozendal@gmail.com,    tel. +31 6 36 32 56 82

 

Excursie naar de Vreugderijkerwaard op zaterdag, 17 februari 2018.

 

De Vreugderijkerwaard ligt net ten westen van Zwolle. Het is een gebied waar ruimte voor de rivier de IJssel is gecreëerd. Het ligt in de buurtschap Spoolde, is 97 hectare groot en is bezit van Natuurmonumenten. Er bevinden zich tot 5 meter hoge rivierduinen en, sinds 2003, een 2 km lange met de IJssel meestromende nevengeul (de eerste in Nederland). Deze geul is één van de maatregelen om de waterstand in de rivier beter te kunnen beheersen en zo onder andere de steden Zwolle en Kampen tegen hoogwater te beschermen. Bij hoog water is er meer ruimte voor waterafvoer richting IJsselmeer. Het doorgaans ondiepe water is een foerageerplaats voor steltlopers en een paaigebied voor vissen. In de nevengeul groeien bijzondere planten, zoals fonteinkruidsoorten en watergentiaan. Bij het maken van het plan voor het graven van de geul is speciaal gelet op de mogelijkheden voor natuurherstel. Met succes; de stroomdalflora van het gebied behoort nú tot de veelzijdigste van Nederland.

                                            

Bij de voorexcursie (op 2 februari j.l.) was de waterstand zó hoog, dat we vooral landschapsfoto’s hebben gemaakt. Vogels waren er genoeg maar nauwelijks op fotografeerbare afstand.
Tijdens de excursie zal het vooral van de waterstand afhangen of er behalve landschaps- en macro-ook vogelbeelden gemaakt kunnen worden, o.a. vanuit de vogelhut.

          

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 08:30 uur vanaf de parkeerplaats bij de Vreugdehoeve, Zalkerveerweg 20, 8042 PL Zwolle
Het is waarschijnlijk mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

 

De Duursche Waarden op zaterdag 20 januari 2018.

In 1989 werd de Duursche Waarden de eerste uiterwaard in Nederland waar een begin is gemaakt om het rivierenlandschap terug te brengen in z’n oorspronkelijke staat. Het gebied is 120 hectare groot. Je kunt er genieten van ruig grasland, water, moeras en ooibos en de flora en fauna die erbij horen. Met uitzondering van het ooibos gaat het helemaal om “nieuwe oude natuur”.

Tijdens de voorexcursie op 10 januari j.l. was een groot deel van het gebied overstroomd door de buiten haar oevers getreden IJssel. Maar er bleek genoeg moois over te zijn.

                              

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Fortmonderweg (bij de steenfabriek) -zie bijgaand kaartje-. TomTom-adres: Fortmonderweg, Den Nul.
Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

Opgave bij de excursiecommissie: Zie onderaan pagina.

                         

                                                  

                                                     

Excursieprogramma van 2017: 

Excursie Herfstkleuren naar Hoog Buurlo op zaterdag, 18 november 2017.

Hoog Buurlo is bezit van Staatsbosbeheer.
Het is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. Het gehucht bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide. De schaapskooi dient als nachtverblijf voor de schaapskudde. Dat is al zo sinds de 9e eeuw; de tijd lijkt stil te hebben gestaan in deze parel van de Veluwe.

                                           

Technische gegevens:
Vertrek van de excursie om 09:00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Alverschotenseweg, TomTom-adres: Alverschotenseweg, Hoog Buurlo (Bij de schaapskooi). (N52 10.970 E5 50.721)

                                          

Het is mogelijk je spullen mee te nemen op een karretje!

 

Excursiedoelen kunnen wijzigen i.v.m. de omstandigheden

Opgave bij:

Roel Hoeve,                   email: roelhoeve @hetnet.nl,                tel +31 651346962
Gerrit Sleurink,              email: g.sleurink @gmail.com,              tel +31 641727617 en/of
Piet Rozendal,               email: pietrozendal@gmail.com,          tel. +31 636325682